Soto Ajam

soto_ajam

INDO DONDERDAG: SOTO AJAM
Mijn absolute favoriete Indonesische gerecht! Soto ajam is Indonesische kippensoep. Heerlijk met uitgebreide garnering en verschillende structuren. Met een beetje sambal erbij is het de ultieme remedie tegen bijvoorbeeld verkoudheid.

Ingrediënten boemboe:
• 2 uien
• 5 kemirienoten
• 3 tenen knoflook
• 4 cm gember
• 2 eetlepels ketoembar
• 1 theelepel djinten
• 2 eetlepels kunjit
• 4 cm laos of 1 eetlepel laos poeder
• 1 stukje trassih of 1 theelepel trassih poeder
• 2 eetlepels zonnebloemolie om de boemboe in te bakken

Ingrediënten soep:
• 3 kippenbouten
• 5 djeruk purut blaadjes (limoenblaadjes)
• 5 daun salam blaadjes (salamblad)
• 2 stengels sereh (citroengras)
• 1 kippenbouillonblokje

Bereidingswijze soep:
1. Zet een pan met koud water op van 1,5 liter en doe daar de kippenbouten in. Voeg 1 kippenbouillonblokje toe en kook de kip ongeveer een uur tot 1,5 uur.
2. Laat de bouillon afkoelen met de kip erin.
3. Doe de gember (geschild), kemirienoten en ketoembar in een vijzel en maak het fijn.
4. Doe het gevijzelde mengsel in een keukenmachine met 2 uien, 3 knoflookteentjes en alle overige kruiden (djinten, kunjit, laos en trassih). Doe de keukenmachine aan tot het een egale massa is.
5. Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in een nieuwe soeppan en verwarm de pan.
6. Doe het mengsel erbij en bak dit even mee.
7. Voeg de gekneusde sereh, salamblaadjes en djeruk purut toe.
8. Voeg de bouillon toe zonder de kip. Laat de soep goed doorkoken.
9. Pluk de kip en doe de velletjes op een stukje bakpapier op een bakplaat.
10. Voeg de kip toe aan de soep.
11. Doe de kippenvelletjes in de oven onder de grill totdat ze krokant en bruin zijn.

Ingrediënten garnering:
• Bawang goreng (gebakken uitjes)
• Selderij
• Gekookte eieren
• Taugé
• Mihoen
• Citroen
• Sambal

Bereidingswijze garnering:
1. Kook de eieren
2. Kook wat water voor de tauge en mihoen. Bedek de tauge en mihoen met gekookt water. Laat dit ongeveer 5 minuten staan.
3. Giet de tauge af.
4. Knip de mihoen terwijl het nog in het water zit en giet het daarna af.
5. Snipper de selderij.
6. Snij de citroen doormidden en verwijder eventueel pitjes.
7. Doe op een diep bord eerst een beetje tauge en mihoen.
8. Snij de ei naar gewenste vorm en voeg deze ook toe aan het bord.
9. Giet er dan wat soep overheen.
10. En voeg dan de rest van de garnering toe. Alles op smaak toevoegen.
11. Eventueel met een beetje rijst of lontong erbij.

No comments

Comments are closed.