DIEET DINSDAG: GROENTESOEP Heb je ook wel eens groente over en weet je niet wat je er mee moet? Geef ze een 2e leven en maak er deze lekkere soep van! Voor mijn recept had ik als basis broccoli en wortels, maar dit kunnen bijvoorbeeld ook courgette of andere ‘harde’ groente zijn. Wees creatief en voeg je favoriete groente toe!
Ingrediënten:
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 2 laurierblaadjes
• 1 groente bouillonblokje
• wortelen
• broccoli
• paprika
• lente ui
• zout en peper
• olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze:
1. Snipper een ui en voeg alvast wat olijfolie aan de pan.
2. Fruit het ui aan in de pan en voeg ook gesneden knoflook toe. Voeg wat zout en peper toe naar smaak.
3. Snij ondertussen wat wortelen in kleine stukken en laat wat over voor de vulling van de soep.
4. Doe de wortels en de broccoli in de pan. Laat ook hier wat broccoli over voor in de vulling. De broccoli is in dit recept al geblancheerd (gekookt geweest).
5. Voeg gekookt water toe tot dat alles onderstaat.
6. Doe vervolgens het bouillonblokje en de 2 laurierblaadjes bij de soep.
7. Laat de soep minstens 5 minuten goed doorkoken.
8. Snij ondertussen de overgebleven groentes naar gewenste vorm. Dit kan reepjes zijn of blokjes.
9. Haal de soep van het vuur en zoek de laurierblaadjes. Haal deze eruit!
10. Pureer de soep door middel van een staafmixer.
11. Proef de soep en voeg eventueel nog zout en peper toe.
12. Voeg tot slot de garnering toe en laat dit eventueel nog even meekoken.
13. Opscheppen maar!
INDO DONDERDAG: FRIKADEL GORENG Een lekker vleesgerecht als toevoeging aan de Indische rijsttafel, dat is frikadel goreng. Dit gehakt gerecht kan je in de oven doen, dan heet het frikadel pan. Met deze versie bak je kleine gehaktballetjes in de zonnebloemolie. Lekker knapperig van buiten, zacht van binnen!
Ingrediënten:
• 300 gram gehakt (half-om-half of runder)
• een beetje melk
• 2 sneetjes wit brood
• 1 ui
• 1 ei
• 1 handje vol selderij
• 3 kleine aardappels gekookt
• 2 eetlepels paneermeel
• peper, nootmuskaat, 1 goudbouillonblokje
• zonnebloemolie om in te bakken
Bereidingswijze:
1. Doe in een kom of diep bord wat melk.
2. Snij de korsten van de sneetjes af en leg de sneetjes in de melk.
3. Snij ondertussen de ui fijn en de selderij.
4. Doe beide bij het gehakt in een kom.
5. Voeg de kruiden, het ei en paneermeel toe.
6. Doe nu ook de sneetjes brood erbij, scheur deze een beetje uitelkaar.
7. Snij de gekookte (en afgekoelde) aardappels in kleine stukjes en voeg toe.
8. Meng alles goed door elkaar en maak er kleine balletjes van.
9. Bak ze in de hete olie tot ze aan alle kanten goudbruin zijn geworden.
VREET VRIJDAG: SLOPPY JOE’S Dit typische Amerikaanse gerecht is hartstikke lekker voor zowel lunch of voor avondeten. De Sloppy Joe’s zijn bedacht in 1930 door chefkok genaamd Joe. Ze worden ‘sloppy’ genoemd omdat het niet echt een burger meer is. Dit heerlijke rommelige gerecht is zeer zeker de moeite waard om te proberen!
Ingrediënten:
• Witte kadetjes
• 300 gr. rundergehakt
• 1 groene paprika
• 1 ui
• 3 teentjes knoflook
• 1 eetlepel Franse mosterd
• 3 druppels Worscestershire saus
• 1 blikje tomatenpuree
• Zout, peper, paprikapoeder en chili poeder
• Water
Bereidingswijze:
1. Bak het gehakt in de koekenpan (zonder olie of boter!).
2. Voeg gesnipperde ui en knoflook toe en bak dit aan.
3. Snij de paprika in blokjes en voeg toe.
4. Voeg de tomatenpuree, mosterd, Worcestershire saus toe.
5. Meng alles goed doorelkaar en bak dit even mee.
6. Voeg de kruiden toe.
7. Voeg wat water toe om het iets dunner te maken, maak het niet TE dun!
8. Bak alles nog even aan en doe een beetje van het gehakt op wat gesneden kadetjes.
WAKKERE WOENSDAG: SAUCIJZENBROODJES Een traktatie, dat zijn deze zelfgemaakte saucijzenbroodjes… Heerlijk voor een lekker lunch of brunch. Je kan ze natuurlijk ook mini maken. In een pakje bladerdeeg zitten 12 plakken. Dit recept is daar uitermate geschikt voor.
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Ontdooi de plakken bladerdeeg door ze los van elkaar te halen.
3. Meng het gehakt met 1 ei en de kruiden (naar smaak).
4. Voeg sambal, ketjap en paneermeel toe.
5. Meng alles goed door elkaar.
6. Maak 12 rolletjes vlees. De rolletjes moeten net zo groot zijn als het bladerdeeg.
7. Kluts het andere ei los in een bakje.
8. Smeer met het ei de randjes van de bladerdeeg in.
9. Doe op elk plakje een rolletje vlees net naast het midden.
10. Vouw de bladerdeeg dicht en gebruik eventueel daarbij een vork.
11. Smeer de saucijzenbroodjes in met het overige geklutste ei.
12. Doe de broodjes op een bakplaat met bakpapier.
13. Bak de broodjes voor 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
MAKKELIJKE MAANDAG: KAPSALON Het iconische lekkere bezorghapje, nu in je eigen keuken gemaakt! Dit Rotterdamse gerecht is niet meer weg te denken bij elke shoarma tent. Maar deze variant is makkelijk te maken, gezonder, en misschien zelfs sneller klaar dan een bezorging… In mijn versie gebruik ik zoete aardappel frietjes, maar je kunt natuurlijk ook gewone frietjes gebruiken.
Ingrediënten:
• Kippendijen of kipfilet
• Gebakken frietjes
• Geraspte kaas
• 1 paprika
• 1 tomaat
• IJsbergsla
• Zout, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, kruidnagel, kaneel, ketoembar, djinten, gemberpoeder, kurkuma, chilipoeder
• Olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze:
1. Bak de frietjes in de oven of in het frituur (afhankelijk van je frietjes).
2. Snij de kipfilet of dijen in smalle reepjes.
3. Meng de kipfilet met de kruiden. Gebruik alles naar smaak, maar kijk uit met gebruik van kruidnagel, kaneel, kurkuma en gember!
4. Voeg een beetje olijfolie toe aan de kip.
5. Bak de kip in een koekenpan.
6. Snij de paprika in blokjes en voeg toe aan de pan.
7. Snij de tomaat in blokjes en zet apart.
8. Snij de ijsbergsla in fijne reepjes en zet ook apart.
9. Doe in een ovenschaal een beetje olijfolie.
10. Leg hierop je gebakken frietjes.
11. Doe vervolgens de helft van de sla en tomaat er bovenop.
12. Doe daarop wat geraspte kaas.
13. Doe de kip en paprika er bovenop.
14. Herhaal met sla, tomaat en kaas.
15. Doe de ovenschaal in de oven voor 10 minuten op 180 graden.
INDO DONDERDAG: SOTO AJAM Mijn absolute favoriete Indonesische gerecht! Soto ajam is Indonesische kippensoep. Heerlijk met uitgebreide garnering en verschillende structuren. Met een beetje sambal erbij is het de ultieme remedie tegen bijvoorbeeld verkoudheid.
Ingrediënten boemboe:
• 2 uien
• 5 kemirienoten
• 3 tenen knoflook
• 4 cm gember
• 2 eetlepels ketoembar
• 1 theelepel djinten
• 2 eetlepels kunjit
• 4 cm laos of 1 eetlepel laos poeder
• 1 stukje trassih of 1 theelepel trassih poeder
• 2 eetlepels zonnebloemolie om de boemboe in te bakken
Bereidingswijze soep:
1. Zet een pan met koud water op van 1,5 liter en doe daar de kippenbouten in. Voeg 1 kippenbouillonblokje toe en kook de kip ongeveer een uur tot 1,5 uur.
2. Laat de bouillon afkoelen met de kip erin.
3. Doe de gember (geschild), kemirienoten en ketoembar in een vijzel en maak het fijn.
4. Doe het gevijzelde mengsel in een keukenmachine met 2 uien, 3 knoflookteentjes en alle overige kruiden (djinten, kunjit, laos en trassih). Doe de keukenmachine aan tot het een egale massa is.
5. Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in een nieuwe soeppan en verwarm de pan.
6. Doe het mengsel erbij en bak dit even mee.
7. Voeg de gekneusde sereh, salamblaadjes en djeruk purut toe.
8. Voeg de bouillon toe zonder de kip. Laat de soep goed doorkoken.
9. Pluk de kip en doe de velletjes op een stukje bakpapier op een bakplaat.
10. Voeg de kip toe aan de soep.
11. Doe de kippenvelletjes in de oven onder de grill totdat ze krokant en bruin zijn.
Bereidingswijze garnering:
1. Kook de eieren
2. Kook wat water voor de tauge en mihoen. Bedek de tauge en mihoen met gekookt water. Laat dit ongeveer 5 minuten staan.
3. Giet de tauge af.
4. Knip de mihoen terwijl het nog in het water zit en giet het daarna af.
5. Snipper de selderij.
6. Snij de citroen doormidden en verwijder eventueel pitjes.
7. Doe op een diep bord eerst een beetje tauge en mihoen.
8. Snij de ei naar gewenste vorm en voeg deze ook toe aan het bord.
9. Giet er dan wat soep overheen.
10. En voeg dan de rest van de garnering toe. Alles op smaak toevoegen.
11. Eventueel met een beetje rijst of lontong erbij.
DIEET DINSDAG: MAALTIJDSALADE Voor lunch zijn we meestal gewend om een bammetje mee te nemen met beleg. Tegenwoordig neem ik altijd voor lunch een lekkere zelfgemaakte maaltijdsalade mee. De dressing is zo gemakkelijk en met de smaken kun je oneindig variëren. Doe er eens wat feta of mozzarella doorheen of wat pijnboompitjes. De mogelijkheden zijn eindeloos, maak je salade helemaal persoonlijk!
Ingrediënten:
• Sla
• Tomaat
• Komkommer
• Kipreepjes
• Advocado
• Puntpaprika of gewone paprika
• Gekookt ei
• Cashewnoten
• Lente ui of rode ui
• Olijfolie
• Azijn
• Citroen
• Honing of suiker
• Zout en peper
Bereidingswijze:
1. Snij alle ingrediënten (behalve de cashewnoten) naar gewenste vorm.
2. Snij de lente ui of rode ui wat fijner dan de rest.
3. Doe alles in een kom of diep bord.
4. Maak een dressing van de olijfolie (grootste deel), azijn, citroen, honing, zout en peper.
5. Meng de dressing door de salade (pas op het laatste moment!).
VREET VRIJDAG: CHURROS Een van de lekkerste zoete snacks van Spanje! De enige echte churros. Lekker met suiker-kaneel of met chocolade dip. De voorbereiding duurt overigens wat langer dan het bakken. Het lekkerst als ze net uit de olie zijn gekomen!
Ingrediënten:
• 100 gram suiker
• 3 theelepels kaneel
• 6 eetlepels bloem
• 250 ml water
• 4 eieren
• 2 eetlepels rietsuiker
• zout
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• zonnebloemolie om in te bakken
Bereidingswijze:
1. Doe het water, de rietsuiker, 2 eetlepels zonnebloemolie en een beetje zout in een pannetje en laat dit koken tot de suiker is opgelost.
2. Meng ondertussen de bloem met 2 theelepels kaneel.
3. Meng ook alvast de suiker met 1 theelepel kaneel.
4. Als het water is gekookt doe je het vuur lager en meng je de bloem erbij. Doe dit stapsgewijs zodat je geen klontjes krijgt.
5. De massa moet nu droog worden. Laat het pannetje even afkoelen.
6. Doe nu een pannetje met zonnebloemolie op het vuur en laat dit alvast opwarmen.
7. Als het deeg is afgekoeld meng je 1 voor 1 een ei erdoor. Goed mengen want het lijkt alsof het niet wilt mengen.
8. Doe het deeg beslag in een spuitzak met een kartel mondje.
9. Als de olie heet is kun je slierten van deeg in het olie laten vallen.
10. Draai de churros om als het bruin is en bak de andere kant ook bruin.
11. Doe de gebakken churros op wat keukenpapier zodat het overtollig vet er af gaat.
12. Doe ze daarna direct in het suiker-kaneel.
INDO DONDERDAG: PISANG GORENG Waarschijnlijk een van de bekendste Indonesische hapjes. Vaak wordt dit gemaakt met een halve bakbanaan omhuld met wat krokante deeg. Mijn versie is een iets zachtere variant soms ook wel ‘Smeerpropjes’ genoemd. Dankzij de toevoeging van bier krijg je alsnog een lekker krokant laagje.
Ingrediënten:
• 5 bananen of 3 bakbananen
• 6 eetlepels bloem
• 30 gram suiker
• 1 theelepel kaneel
• 1 ei
• een scheutje bier
• een scheutje water
• zonnebloemolie om in te bakken
Bereidingswijze:
1. Zet een pannetje met zonnebloemolie op het vuur om de olie op te laten warmen.
2. Schil de bananen en prak ze een beetje fijn met een vork.
3. Voeg de suiker, ei, meel en kaneel toe. Meng dit goed door elkaar.
4. Voeg nu een scheutje bier en een scheutje water toe om het beslag wat soepeler te maken.
5. Doe met 2 lepels een beetje beslag in de zonnebloemolie.
6. Bak ze bruin aan beide kanten met af en toe omdraaien.
WAKKERE WOENSDAG: TONIJNSALADE SANDWICH Een lekkere volle sandwich met tonijn, dat is deze sandwich. Als garnering kun je variëren, voeg eens een augurk toe of wat zilveruitjes.
Ingrediënten:
• 1 blikje tonijn
• 1 eetlepel mayonaise
• 1 kleine rode ui
• zout en peper
• azijn
• suiker
• 2 sneetje brood
• sla, komkommer en tomaat als garnering
Bereidingswijze:
1. Breek de tonijn een beetje los met een vork.
2. Voeg een gesnipperde rode ui toe.
3. Voeg zout en peper toe.
4. Een theelepel suiker en een scheutje azijn toevoegen.
5. En tot slot 1 eetlepel mayonaise.
6. Doe de tonijnsalade op een sneetje en voeg eventueel gesneden sla, tomaat en komkommer toe.